HomeIntervju sa Vanjom Prosen – Otvoreni razgovori sa kolegama iz strukeBlogIntervju sa Vanjom Prosen – Otvoreni razgovori sa kolegama iz struke

Intervju sa Vanjom Prosen – Otvoreni razgovori sa kolegama iz struke

Zaista je osvježavajuće kada u industriji koja se brzo razvija, poput digitalnog marketinga, možemo imati otvorene razgovore s kolegama iz struke. Konkurencija u ovom svijetu ne mora nužno značiti rivalstvo – zapravo, ona nas često inspiriše da postanemo bolji, inovativniji i prilagodljiviji.

Ovaj put smo imali priliku razgovarati s Vanjom Prosen, preduzetnicom i HR & marketing menadžerkom, koja nam je otkrila svoj profesionalni put i razmišljanja o izazovima koje donosi ovaj dinamični posao. Cilj nam je pokazati koliko je važna saradnja među kolegama, jer zajedno možemo postići mnogo više.

Samouvjerena žena duge plave kose, odjevena u bijelu košulju s imenom na bedžu, stoji prekriženih ruku. Obučena je profesionalno, s ručnim satom i uredno manikiranim crvenim noktima. U pozadini se vidi moderan ambijent.

Vanja: Zapravo sasvim slučajno, oduvijek sam znala da su kreativni poslovi nešto što bi meni ležalo, a u tom periodu je digitalni marketing počeo da doživljava veliki uspon i nekako se spontano našao na mom putu – rekla bih da smo prepoznali jedno drugo kao potencijalnu veliku simpatiju. HR pozicija je suštinski došla kao jedna nadogradnja mog dosadašnjeg rada. Pozvana sam da radim za najveći svjetski brend hotela Marriott, a nakon godinu dana rada i vođenja marketinga za isti, dobila sam priliku da svojoj funkciji dodam i funkciju HR-a i nastavim da se obučavam u tom smjeru.

Koji su bili ključni momenti u tvojoj karijeri koji su te oblikovali kao profesionalca?

Vanja: Definitivno su to neki izazovi kroz koje sam prolazila tokom rada u agencijama.

Smatram da su poslovi u agencijama, naročito velikim, izuzetno ključni za razvoj bilo koga iz oblasti digitalnog marketinga. Veliki sistemi vas nauče kako da se nosite sa pritiskom, kao i kako da funkcionišete sa raznim tipovima ljudi i ono najvažnije – naučite odvajati privatno od poslovnog, te počnete ne shvatati ništa lično.

Mislim da svaki profesionalac kako u ovom poslu, tako i drugim poslovima, mora da nauči tu lekciju, kako bi nesmetano mogao da napreduje.

Koliko su mentori bili važni u tvom profesionalnom razvoju i kako su ti pomogli da prevaziđeš određene prepreke?

Vanja: Dobar mentor je po meni ključan u svakom poslu. Takođe, jako je bitno ko su vam team leader-i u firmi/agenciji u kojoj radite. Ukoliko oni nisu neko ko ima želju da vi naučite i više od njih, te ukoliko nesebično ne dijele svoja znanja i iskustva, jako teško ćete lično napredovati, štaviše takve osobe vas mogu tjerati da stojite u mjestu ili nazadujete.

Žena plave kose, odjevena u šarenu, svijetlu haljinu, drži prezentaciju u modernoj konferencijskoj sali. Na zidu iza nje nalazi se veliki ekran na kojem se prikazuje slajd sa statistikom broja korisnika u 2024. godini. Pored nje stoji prazna bijela tabla, a na stolu ispred nje su laptop, boca vode i torba.

Koji savjet si dobila od mentora koji te i dalje vodi kroz karijeru?

Vanja: Da nikada ne obećavam nešto što ne mogu u tom trenutku da ispunim, već da budem direktna i otvorena.

Time se vodim i danas i smatram da je to uzrok odličnih i dugogodišnjih saradnji sa klijentima.

Kako se nosiš sa izazovima koje nosi sve veća konkurencija u industriji digitalnog marketinga?

Vanja: Apsolutno ne posmatram to kao manu ili izazov. Konkurencija zrele ljude u poslu motiviše da daju još više od sebe kako bi bili uvijek korak ispred drugih.

Sa druge strane, posla u digitalnoj industriji ima toliko da svi možemo da budemo i više nego zaposleni.

Koliko je važno da brendovi budu autentični u online komunikaciji i kako to može pomoći u stvaranju lojalnosti?

Vanja: Iz mog ugla, ponekad i ključno. Vidjeli smo mnogo puta kakav su skok u svom razvoju napravili baš TI koji su se odvažili biti drugačiji.

Svakako, moj savjet jeste da ukoliko i želite da pratite tuđi stil, gledajte da to ne bude neko iz vašeg okruženja, grada, pa čak ni države.

Kako balansiraš rad u digitalnom marketingu i HR-u? Da li postoji sinergija između tih oblasti?

Vanja: Interesantno je to što je HR zapravo povezan sa svim sektorima u svim industrijama i svako novo znanje iz oblasti ljudskih resursa vam može samo pomoći da razmišljate zrelije, donosite promišljene odluke i imate još bolji odnos sa kolegama iz kolektiva.

Međutim, same obaveze ovih pozicija su zapravo potpuno različite, ali mogu reći da mi leže podjednako dobro i da je HR nešto novo, interesantno za mene, pa mi ne pada teško da se “šaltam” u toku dana.

Šta misliš o trenutnim trendovima u digitalnom marketingu? Da li postoje neki trendovi za koje misliš da su precijenjeni?

Vanja: Lično smatram da postoji mnogo trendova trenutno koji su kratkotrajni, odnosno koji će biti interesantni danas, za mjesec dana već neće i naravno da mi se ne sviđa svaki podjednako, ali profesionalac mora da bude upućen u sve i to je jedina realnost.

Ono što smatram da je precijenjeno jesu saradnje sa influenserima danas –  smatram da rijetko ko od njih može da vam pruži stvarno kvalitetnu uslugu koja izvršava neki krajnji cilj, najčešće prodaju.

Žena plave kose u dugoj, cvjetnoj haljini stoji pored ekrana na kojem piše 'Digital u 2024.' sa slikom sijalice u pozadini. Naslanja se na sto i drži daljinski upravljač u ruci. U pozadini je moderan konferencijski ambijent, a na stolu ispred nje nalazi se laptop

Kako vidiš budućnost digitalnog marketinga u hotelskoj industriji? Da li smatraš da će AI ili automatizacija uveliko promijeniti način na koji komuniciramo s gostima?

Vanja: Digiralni marketing je definitivno jedna od grana koja se suviše brzo mijenjala i prije korišćenja AI-a, a naročito sada. Mijenjaće se mnogo sigurno, kao i sve drugo, ali smatram da oni koji pravovremeno prate razvoj svega, mogu samo da budu još mnogo koraka ispred drugih, te da im to može mnogo pomoći u poslu.

Način komuniciranja je takođe, po meni, već poprilično promijenjen i nažalost, biće još više.

Šta te svakodnevno inspiriše i motiviše u radu?

Vanja: Kao neko ko mnogo voli takmičenje, rekla bih da me najviše motivišu rezutati.

Ono kada se probudim i vidim/shvatim da sam lično ja ili moj tim zaslužni za neki dobar, veliki rezultat.

Takođe, moram priznati da me inspirišu i oni koji su još uspješniji od mene u ovom poslu, kao i dobra atmosfera u timu sa kojim radim na određenom projektu.

Žena plave kose u bijeloj majici stoji na stadionu i gleda u svoj mobilni telefon, noseći akreditaciju oko vrata. U pozadini se vide crvena i plava sjedišta na tribinama.

Koji je tvoj savjet mladima koji žele da uđu u oblast digitalnog marketinga ili HR-a?

Vanja: Prije svega smatram da su i HR manager, kao i digital marketing manager jedne od ljepših pozicija/poslova u bilo kojoj firmi danas. To su pozicije na kojima uvijek možete da napredujete, da se edukujete i konstantno razvijate,a za kojima je potražnja jako velika.

Takođe, sa ovim poslovima imate mogućnost da radite mimo svog redovnog posla kao freelancer ili postanete preduzetnik i pružate iste usluge.

I onaj najvažniji savjet –  ukoliko se odlučite poći ovim putem, jedina stvar koja je stvarno VAŽNA jeste da nađete dobrog mentora, on će vas u tri koraka naučiti mnogo više nego bilo koji kurs u 10 koraka.

Click to rate this post!
[Total: 4 Average: 5]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *