PočetnaPita od go**na – savršen recept za webshopBlogWeb shopPita od go**na – savršen recept za webshop

Pita od go**na – savršen recept za webshop

Kao web dizajner i programer sa deset godina iskustva, često dobijam upite od klijenata koji žele unaprijediti svoje web shopove. Na prvi pogled sve izgleda ozbiljno – kompanije ili brendovi koji na papiru imaju ozbiljne namjere. A onda se desi ono što ja volim nazvati “pita od govana”.
Da, dobro ste pročitali. Kada se suočite s njihovim web shopovima, to je kao da vas neko pita da uzmete pitu od govana i pretvorite je u delikatesnu pitu s mesom. Zvuči izazovno? Oh, da, jeste!

Recept za pitu od govana:

  • Jedna čaša WordPress teme po izboru, ali ne one najbolje, već one koja košta 5 dolara na akciji.
  • Polovina servera koji ne bi podnio ni najjednostavniju HTML stranicu, ali eto, uzmu ga “jer je jeftin”.
  • Tekst napisan kao esej iz osnovne škole, bez ikakve optimizacije za SEO. Bonus poeni ako je sve napisano u CAPS LOCKU.
  • Fotografije preuzete direktno sa Google Images-a u rezoluciji koja izgleda kao da su prošle kroz fotokopir aparat iz 90-ih.
  • Tehnička optimizacija? Šta je to? Ubacimo još koji plugin koji ne radi kako treba, jer što više plugina – to brži sajt, zar ne? (Ne!)

Način pripreme:

Sve ove sastojke ubacite u WordPress. Ne brinite o brzini sajta, SEO standardima ili Google PageSpeed rezultatima. Nakon što sve zajedno smiksate, pustite sajt da se učitava minutima. Ako klijent posjeti stranicu i zaspi dok čeka da se učita, znate da ste postigli pravu konzistenciju – imate savršenu “pitu od govana”!

Tu dolazim ja, magični kuvar. Klijenti žele da uzmem ovaj recept, malo posolim, popaprim i napravim delikatesnu pitu s mesom, savršenu za Michelinovu zvjezdicu web dizajna. Međutim, dolazimo do suštine – većina web mađioničara, uključujući mene, ne voli da ispravlja tuđe radove. Uvijek je teže popravljati nešto loše napravljeno nego izraditi kvalitetno od nule. Satnica za korekcije često bude duplo skuplja, jer to nije samo dodavanje začina – to je kompletna rekonstrukcija. Ukoliko je vaša “pita od govana” u startu bila jeftino plaćena, nakon nekoliko korekcija vaš web shop će vas koštati gotovo isto kao da ste od početka investirali u kvalitetnu izradu. Ono što je naizgled jeftino, na kraju ispadne najskuplje.

Recept za pitu s mesom:

  • Izrada nove teme ili prilagođavanje kvalitetne teme koja ne samo da izgleda moderno, već se i kreće brže nego brzi voz. Niko nema vremena da čeka vječnost dok se stranica učita – brzina je ključna!
  • Pouzdan hosting server koji neće kapitulirati pri prvoj gužvi. Stranica se učitava brže nego što trepnete, a server ne pada pri najmanjem skoku posjećenosti, kao ni na prvi pogled Googleovih crawlera.
  • Profesionalno napisani tekstovi sa SEO magijom u svakom slovu. Jer šta vrijedi sajt ako ga Google ne voli? Tekstovi privlače kupce, a ne bježe od njih, i to na način koji poštuje sve SEO zakone.
  • Visokokvalitetne slike proizvoda, oštre kao žilet, optimizovane tako da svaka izgleda kao da je izašla iz luksuznog kataloga. Nema pikselizacije, nema natezanja – samo savršenstvo.
  • Tehnička optimizacija, uključujući cache, kompresiju slika i brzi response time. U svijetu gdje svaka milisekunda znači nešto, sajt mora da leti! Učitaj ga ili ga napusti, kako bi rekli moderni korisnici.
  • Minimum pluginova, maksimum sigurnosti! Kao programer, trudim se da što više koda pišem ručno, jer plugini – iako ponekad korisni – u 80% slučajeva predstavljaju sigurnosne rupe kroz koje hakeri ulaze kao u supermarket. Manje pluginova znači manje rupa, više stabilnosti i srećniji web dizajner.

Potencijal lošeg vs. kvalitetnog sajta:

  • Pita od govana (loš web shop) – Potencijal za ozbiljan rast praktično ne postoji. Loš dizajn i tehnička neoptimizovanost udaljavaju korisnike, a SEO gotovo da ne postoji. Sajt se muči da uopšte rangira na Google-u, a brzina učitavanja tjera posjetioce da odustanu prije nego što stignu do proizvoda. Jednostavno rečeno, loš web shop nikada neće donijeti dugoročne rezultate, već samo frustraciju.
  • Pita s mesom (kvalitetan web shop) – Visok potencijal za rast. Kvalitetno izrađen sajt privlači korisnike, brže se učitava i bolje rangira na Google-u zahvaljujući tehničkoj i SEO optimizaciji. Ovaj sajt gradi povjerenje kod korisnika i generiše rast i prodaju, što vodi do dugoročnog uspjeha.

WordPress kao idealan alat – ako se koristi kako treba:

Ne mogu završiti ovaj tekst a da ne pohvalim WordPress. WordPress je jedan od najboljih alata za izradu web shopova i web stranica – fleksibilan, pristupačan i idealan za održavanje. Međutim, ključ je u tome da se koristi kako treba. Kvalitetna WordPress tema, optimizacija brzine, sigurnost i tehnička stabilnost su osnovni sastojci za uspjeh. Kada se WordPress iskoristi na pravi način, on je alat koji omogućava rast, jednostavnost upravljanja i dugoročnu održivost sajta. Problem nastaje kada se ljudi odluče za najjeftiniju moguću izradu, bez razumijevanja svih prednosti koje WordPress pruža.

Zaključak:

Ako je vaš sajt “pita od govana”, ne možete očekivati da od njega napravite delikates. To jednostavno ne ide tako. Ozbiljan brend ne može graditi svoju reputaciju na jeftinim rješenjima. Kvalitetna pita s mesom zahtijeva prave sastojke, a ne improvizaciju. Dakle, sljedeći put kad se suočite s pitanjem kako unaprijediti svoj web shop, zapitajte se – pravite li pitu s mesom ili “pitu od govana”? Jer u ovom poslu kvalitet se uvijek osjeti, a loše rješenje – smrdi.

Autor:

Bojana Čučak | Full-stack developer

Bojana Čučak je stručnjak sa preko deset godina iskustva u digitalnim tehnologijama, specijalizovana za programiranje, web i grafički dizajn. Njena ekspertiza obuhvata kreiranje estetski privlačnih i funkcionalnih web sajtova, kao i uspostavljanje snažnih veza između brendova i njihove ciljne publike.

Bojana se posvećuje stalnom unapređenju i inovacijama u oblasti digitalnog razvoja. Sa strašću prema pomeranju granica mogućeg, kontinuirano uči i istražuje nove pristupe kako bi obezbedila vrhunski kvalitet u svakom projektu. Njena posvećenost kvalitetu, inovaciji i stalnom napretku pozicionira je kao idealnog partnera za izgradnju digitalnog identiteta brendova.

Click to rate this post!
[Total: 8 Average: 4.5]